Do domu i ogrodu

Kociołek żeliwny na ognisko – do gotowania gulaszu i pieczenia chleba

kociołek na ognisko cookking

Kociołek żeliwny może być przez niektórych postrzegany jako “niszowy” sposób gotowania, jeśli nawet nie przestrzały. Tak jednak nie jest, choć faktycznie kociołków żeliwnych używa się już od kilkuset lat. Jednak we współczesnych czasach nadal znajdują swoje zastosowanie. Naczynia z żeliwa wpisały się w historię kulinarną, a ich wpływ nie słabnie pomimo pojawienia się lżejszych, nieprzywierających naczyń kuchennych. Kociołki żeliwne dostępne na cookking.pl występują w różnych modelach i mogą być świetną inwestycją. Są to bowiem wszechstronne sprzęty do gotowania, grillowania, a nawet pieczenia. Można w nich przyrządzić bardzo różnorodne potrawy.

Kociołek żeliwny

Kociołek to wykonany z żeliwa garnek z uchwytem, ​​który zazwyczaj jest zawieszany nad otwartym ogniem lub żarzącym się węglem, aby gotować w nim zupy czy gulasz, zakrywając kocioł pokrywką lub nie. Gładkie, okrągłe boki kociołka pozwalają na swobodne rozprowadzanie ciepła i równomierne przygotowywanie potrawy.

Kociołek do gulaszu

Gruba, ciężka obudowa kociołka żeliwnego zapewnia lepsze i wydajniejsze rozprowadzanie ciepła niż cienkie garnki ze stali nierdzewnej, dzięki czemu kociołek jest idealnym naczyniem do duszonych potraw. Szczególnie świetnie się sprawdza przy przyrządzaniu ciężkich mięs, np. tuszy wołowej, które potrzebują dużo czasu, aby stać się miękkimi. Mięso jagnięce i kozie również zyskuje przy długim duszeniu, zyskując głębszy smak. Przy gotowaniu w żeliwnych kociołkach warto zaopatrzyć się w termometr do monitorowania temperatury. Temperatura od 180 do 190 °C jest wystarczająco wysoka, aby zabić jakiekolwiek mikroorganizmy, ale jeszcze nie tak wysoka, aby przegotować mięso.

Pieczenie chleba w kociołku żeliwnym

Chociaż kocioł świetnie nadaje się do gotowania potraw duszonych, doskonale sprawdza się również w przypadku… pieczenia chleba! Podobnie jak w przypadku holenderskiego pieca, solidna budowa i ciężkie wieczko kociołka idealnie się sprawdzają przy pieczeniu „obozowego chleba” lub chleba kukurydzianego. Wnętrze kociołka żeliwnego najpierw trzeba natrzeć olejem, aby nie dopuścić do przyklejenia się masy ciasta, zaś na wierzchu zamkniętej pokrywy należy położyć gorące węgle, aby wytworzyć ciepło ze wszystkich stron. W kociołkach żeliwnych emaliowanych od cookking.pl również genialnie można przygotować paellę czy jambalayę. Najpierw podsmaż w kociołku cebulę i czosnek, a następnie dodaj ryż i warzywa. Ryż będzie kruchy i chrupiący po bokach, a wilgotny i aromatyczny w środku.

Kociołek żeliwny na ognisko – niezwykła trwałość

Żeliwny kociołek to nie tylko dobre narzędzie do gotowania, ale również świetna inwestycja – żeliwo jest niezwykle trwałe, nie do porównania do nowoczesnych, cienkich patelni, które trzeba wymieniać co dwa lata. Kociołki żeliwne często przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

Kociołek żeliwny genialnie nadaje się do przyrządzania w nim potraw na terenie ogródka, na tarasie czy na działce. Świetnie się sprawdza również na różnorodnych wycieczkach, wypadach w góry, na Mazury czy nad morze. Z powodzeniem można go też używać na biwaku, kempingu czy podczas wędkowania. Warto zainwestować w jeden solidny kociołek, który będzie nam służył wiele lat i przyniesie sporo radości podczas wspólnego gotowania.

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby dodac komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *